Kalandozások Dél-Indiában

Kulturális és spirituális kalandozás a Bengáli öböl partján Kalkuttától Dél-Indiáig

Érintett nagyobb városok: Delhi, Kalkutta, Santinikétan, Puri, Konark, Dhauli, Bubaneshvar Madrasz, Tirupati, Vellore, Kancsipuram, Mahábalipuram, Tirukalukundram, Auroville, Pondicheri.

Részletes program:

1. nap: Érkezés Dehibe utazás tovább Kalkuttába

2. nap: Kalkutta

1.kolkata-Kali-Temple

Kalkutta, az északkelet-indiai Nyugat-Bengál állam fővároKolkata_Victoria_Memorial_panoramasa; a Hugli (Hooghly) folyó, a Gangesz delta legnyugatibb ága partján helyezkedik el. A város nevét a hindu vallás egyik különleges félistennőjéről, a Káliról kapta, akinek szentélye a Kálighát nevű negyedben található. A város, ahogy egész nyugat-bengál trópusi éghajlatú, erősen párás levegővel. Környezetét buja növényzet, s kilométereken keresztül elnyúló rizs, cukornád, datolya és kókusz ültetvények veszik körbe. A legfontosabb látnivalók közül az angol építésű márványpalotát, a Victoria Memorialt, a több ezer éves Káli templomot, Terézanya legelső „haldokló házát”, az India Múzeumot, érdemes megemlíteni.

3. nap: Santiniketan

Bishva Bharati Univesrity

Az UNESCO világörökség része, Kalkuttától 180 km-re északra helyezkedik el. Ez a hely arról híres, hogy itt alapította meg Rabindra Natha Tagore a nemzetközileg is ismert nóbeldíjas kötő a Bishva Bharati Egyetemét, mely ma is működik. Santiniketanban megtekintjük az egyetemet, annak környezetét, a Tagóre életét bemutató múzeumot. Az egyetem környékén a helyi lakosok kézműves munkáiból lehet vásárolni a közeli piacon.

2. rath-yatra-puri

4. nap: Puri

Kalkutta után egy éjszakai vonatúttal érkezünk Puriba, India egyik legősibb szent városába, ahogy a több ezer éves fő templomban Dzsaganáthát (Krisna) tisztelik pompázatos körülmények között. A város a bengáli öböl partján helyezkedik el, s a kulturális élményeken túl kellemes tengerparti pihenésre is alkalmas. Az első itt töltött napon a város nevezetességeit tekintjük meg, a templomot, amelyben 6000 pap teljesít szolgálatot, sajnos csak kívülről tekinthetjük meg, mert nem hindu emberek nem léphetnek a falai közé. Az épületre és a falai között zajló életre a templommal szemben lévő könyvtár tetejéről kaphatunk némi bepillantást. Megtekintjük az ősi szekérfesztivál eredeti helyszínét, valamint néhány hasonlóan ősi templomot. Este már ezen a napon is lehetőségünk lesz a tengerparton pihenni.

5. nap: Konark, Dhauli, Bhubaneswar

Konark Sun TemplePuriban töltött második napunk egy csillagtúrával telik, melynek főbb állomásai a Konarki naptemplom, a Kandagiri-Udaigiri dzsainista remetebarlangok, Dhauliban egy buddhista „béke-sztúpa”, amely Ashoka császár erőszakmentesség útján történő elindulásának állít emléket. Megtekintjük Ashoka császár kőbevésett törvényeit, majd Bhubaneswar ősi templomvárosát.

 

6. nap: Puriban tengerparti pihenőnap, szabad programmal (masszás, bazárok)

7. nap: Utazás vonattal Madraszba (beszélgetések a vonaton, kérdés-válasz)

8. nap: hajnalban érkezés Madraszba, majd az állomásról autókkal indulás Tirupatiba

Tirukalukundram 4Tirupati India egyik legfontosabb zarándokhelye. Fő nevezetessége a Tirupati Balaji temploma, amely az egyik leggazdagabb szentély Indiában, melyet naponta 50-100 000 ember látogat meg, különlegesen áldásos eredménye miatt. A város több templomát, kulturális érdekességét meglátogatjuk. Betekintés nyerünk az itt zajló intenzív lelki életébe és testközelben tapasztalhatjuk meg a hinduizmus mindmáig jelen lévő hagyományait.

 

9. nap: Vellore

6.Vellore fort 28.vellore lakshmi temple 1Vellore India történelmi városa, amelyet az idők folyamán számos uralkodó dinasztia birtokolt, bele értve az angol fennhatóságot is. Legfontosabb látványosságok, a Vellore erőd (benne egy múzeummal), a Sri Jalagandeswar templom, a Laksminak szentelt aranytemplom, melynek borítására 1500 kg aranyat használtak fel.

10. nap: Kancipuram

Kanchipuram Kailashanatha temple 1Kancipuram az indiai selyem fővárosa. Kanchipuram Ekambareshvara temple 3A Visnu és Síva isteneknek szentelt város többezer éves vallási és kulturális emlékei hihetetlen élményt nyújtanak az idelátogatóknak. Megtekintjük Varadarádzsa, Kailashanátha és Ekambareshvara templomait, melyek az ősi szertartások „illatát” és hangulatát őrzik.

11. nap: Mahabalipuram

Mahabalipuram temple 0Mahabalipuram a Pallava dinasztia majd kétezeröböltemplom éves kikötővárosa, melyet számos csodálatos sziklatemplom, sziklába vésett dombormű és szentély tesz híressé: Varáha templom, az öt Pándava szekértemloma, a különleges öböltemplom. Lehetőség lesz egy védikus tenyérelemzőt és asztrológust is meglátogatni. A városban számos ájurvédikus masszőr működik, akik kellemes felüdülést tudnak nyújtani a nap végén. Igény esetén tengerparti sétahajózásra is lesz lehetőség.

12. nap: Tirukalukundram
Látogatás a misztikus Szent sasok hegyén lévő Siva templomba, amelyet (úgy mondják) ebédidőben kb 2000 éve minden nap meglátogat egy fehér sas pár.

13 nap: Auroville

Aurovill 7Auroville a világ egyik legismertebb spirituális központja. A település egyben olyan jövőváros, ahol több mint negyven éve azon dolgoznak, hogy megalkossák az élet, a létezés új modelljét. A planetáris tudat regionális központjában az egyetemes emberiséghez szóló üzenetként, példamutatásként fogják fel, amit megteremtenek, ezért is nevezik az új települést így: Auroville Universal City. Mira Alfassa – akit később inkább Anyaként ismertek – alapította a várost 1968-ban. A városalapítási kísérlet célja az emberi egység és a megértés, az új tudatosság és a fenntartható fejlődés elősegítése.

14. nap: Pondicheri

Pondicherry 2

Pondicheri a „kelet francia riviérája” gyönyörű tengerparttal. Itt élt utolsó éveiben Sri Aurobibdo. Számos ősi templom és kulturális emlék található e gyönyörű városban, amelyeket mind megtekintünk az ittlétünk alatt. A hangulatos tengerpart remek lehetőséget biztosít majd számunkra, hogy a hosszú út fáradalmait kipihenjük.

 

15. nap: Mahabalipuram (krokodilfarm)

mahabalipuram crocodile park 1Mahabalipuram közelében található egy híres krokodil és kígyófarm, ahol a világon élő krokodil fajok nagyrészét bemutatják. Az itt tartott mérgeskígyók India gyógyszeripara „kígyóméregigényének” nagy részét fedezik. Utazásunk során meglátogatjuk az említett farmot, hogy egy igazán izgalmas élménnyel fűszerezzük meg indiai körutunkat.

16. nap: Mahabalipuram-Madrasz-Delhi-Budapest

Hazautazás repülővel.

(A programváltozás jogát fenntartjuk.)

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!