Yoga-sūtra I.10. magyarázat 2. Az anyagi tudatállapotok és a mélyalvás (nidrā).

deep sleep 5A védikus irodalom nagy hangsúlyt fektet az ember lehetséges tudatállapotainak tanulmányozására. Az anyagi tudatfolyamatok megfékezése (lásd a yoga definícióját az I. fejezet 2. sūtrájában)[1] valójában nem más, mint az anyagi tudatállapotok fölé emelkedés folyamata. A három lehetséges tudatszint, melyek a materiális szférákhoz tartoznak 1.) az ébrenlét (jāgrat), 2.) az álommal teli alvás (svapna) és a 3.) a mélyalvás (nidrā vagy suṣupti). Ezek mind a lélek eredeti tudatának többé, vagy kevésbé befedett megnyilvánulásai.[2]

deep sleep 2Bhojarāja – korának (11. század közepe) szent királya és filozófusa –, Patañjali Yoga-sūtráihoz írt magyarázatában kifejti, hogy a mélyalvásban az ötféle vṛtti közül kizárólag a nidrā-vṛtti van jelen, a másik négy (az érvényes ismeretszerzés, a téves ismeretszerzés, a fogalomalkotás és az következő sūtrában részretezendő emlékezés) teljesen hiányzik. Erre a jellegzetességre épül a citta „nemlétezés-tapasztalása”.[3]

A következő bejegyzésben, e sūtra magyarázatának folytatásaként az anyagi tudatszintek fölé való emelkedésnek a lehetőségeiről és a turīya (transzcendentális) tudatállapotról írok.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] yogaś citta-vṛtti-nirodhaḥ.

[2] “A lélek, melyet tiszta tudat, azaz tudás alkot, különáll mindentől, ami anyagi, s nem keveredik a természet kötőerőinek hálójába. A lelket az anyagi természet három működési fázisán keresztül érzékelhetjük, melyeket ébrenlétnek, alvásnak és mély álomnak ismerünk.” (Bhāg. 10.47.31.)

[3] Bhojarāja, Rājamārtaṇḍa 1.11. Ballantyne, 2010: 7.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!