Yoga-sūtra I.11. magyarázat 3. Az emlékezés szerepei

smrti 14Az emlékezés szerepe az anyagi tudatban is kétféle lehet. Az egyik az, amikor az emlékkép az anyagi tudat hangsúlyos, domináns jellemzőjévé válik, s gyakorlatilag ez határozza meg a tudat teljes működését, a másik pedig az, amikor az emlékkép nem lényeges jellemzője a tudatnak, hanem csupán annak egy tartalma, vagy „dísze”. Az előző általában az álom állapotában jellemző, a második pedig leginkább az ébrenléti állapotban.[1]

Mindezen emlékképek a valós ismeretszerzés (pramāṇa), a hamis ismeretszerzés (viparyaya), a fogalomalkotás (vikalpa), a mélyalvás (nidrā) és az emlékezet (smṛti) működésének együttes eredményeként jönnek létre, s természetük szerint fájdalmat, örömöt és illúziót is okozhatnak. Amíg az anyagi élményekre történő emlékezés többnyire leköt, addig a lelki létünkkel kapcsolatos ismeretekre történő emlékezés a felszabaduláshoz segít bennünket. Ezért mondja Patañjali az Dream 3aI.20. sūtrában, hogy śraddhā-vīrya-smṛti-samādhi-prajñā-pūrvaka itareṣām, vagyis, hogy “Mások számára [akik nem kötődnek az anyagi öntudatuk fenntartásához] az igaz tudás a hiten, a bizalommal teli, hősies törekvésen, a figyelmen (és emlékezésen), valamint a teljes lelki elmerülésen (samādhi) keresztül nyilvánul meg.”

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Vyāsa-bhāṣya 1.11.; Rāma Prasāda, 1998: 24.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!