Yoga-sūtra I.12. magyarázat 3. A gyakorlás és lemondás szerepe egy yogī életében

abhyasa 20 A gyakorlás és a lemondás, ahogy az előző két bejegyzésből is láttuk két nagyon fontos alapelve a yogának. A gyakorlás (abhyāsa) folyamatos erőfeszítés a célunk (az anyagi tudatfolyamatok megfékezése) elérése érdekében, a lemondás (vairāgya) pedig a ragaszkodásaink, irtózásaink, félelmeink és hamis önazonosságaink elengedését jelenti. A kettő együtt működik. A vairāgya a szabályozó része az e sūtrában megfogalmazódó utasításnak, az abhyāsa pedig a pozitív, ismétlő része. Mindkettőre szükség van. A gyakorlás a helyes irányban tart, mert általa rendszeresen ismételjük és elmélyítjük azokat a gyakorlatokat, amelyek a lelki célunk elérését segítik. Yogi-MeditatingA rendszeres gyakorlás által ezzel egy időben folyamatosan emlékezünk arra is, hogy mi az életünk tényleges célja. A lemondás ezzel egy időben az érzékeink tisztítása révén segíti a további belső utazásunkat, biztosítva azt, hogy az érzékek túl erős „hívása” miatt ne tévedjünk mellékutakra az anyagi boldogság és boldogtalanság birodalmában. A modern nyugati embereknek, akik gyermekkoruktól az érzékek minél nagyobb hatásfokkal megvalósított örömszerzésére vannak oktatva, a lemondást is tanulniuk és gyakorolniuk kell ahhoz, hogy az természetessé váljon a számukra.

 

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

 

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!