Yoga-sūtra I.13. magyarázat 2. A napi rendszerességű gyakorlás (sādhana)

Abhyasa_gyakorlas 15Az abhyāsa, vagyis a gyakorlás egy yogī életének szinte minden aspektusában jelen van. Létének mind az erkölcsi, mind pedig az etikai, társadalmi, fizikai, mentális, intellektuális és lelki szintjén is megjelenik. A yoga egyes elemei közül, a szabályozóelvek követésétől kezdve, a test- és légző-gyakorlatokon keresztül az anyagi tudat rögzítésének különböző állapotai felé haladva mindegyik az abhyāsa kategóriájába tartozik. Még a technikai értelemben vett samādhi alacsonyabb szinten rögzített anyagi jellegű tudatállapotai is folyamatos gyakorlással tarthatók fent.[1]

Abhyasa_gyakorlas 5A yoga-hagyományokon belül két szót használnak a gyakorlásra. Az egyik a már ismert abhyāsa, amely egy általánosabb értelemben vett kifejezés. Ez egy olyan elv, amely az életmódban, a tettekben, a beszédben és a gondolkodásban is megnyilvánuló szabad választás, s amely a kedvező irányban tartja az embert. A másik kifejezés pedig az úgynevezett sādhana, amely az egyén saját, konkrét, napi rendszerességű lelki gyakorlataira utal, amely személyre szabott, s amelyet a yogī lelki tanítómestere, vagy lelki vezetője határoz meg, a tanítvány helyzetét és korlátait figyelembe véve. E napi sādhana elemeiről részletesen e sūtra negyedik magyarázat-részletében írunk majd.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] A savitarka-, nirvitarka-, savicāra-, és a nirvicāra-samāpattik, illetve samādhi-típusokról a későbbiekben részletesebben is beszélünk. Lásd majd bevezető jelleggel a Yoga-sūtra I.17., s részletes információkért a 42-50. aforizmákat és azok magyarázatait.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!