Yoga-sūtra I.13. magyarázat 3. A jógahagyományok legfontosabb tudásterületei

Vidya_ayurA yoga-hagyományok által felölelt négy nagy tudásterület az āyur-vidyā — az élet tudománya, a 2.) śarīra-vidyā — a fizikai test működésének és mozgásának tudománya, a 3.) mano-vidyā — a psziché tudománya, és 4.) az adhyātma-vidyā — a transzcendentális lélek eredeti természetének tudománya közül napjaink yogījai pont a legfontosabbat, a lényeget, a lélek tudományának tanulmányozását és annak gyakorlati alkalmazását hanyagolják el. Az āyur-vidyā, a śarīra-vidyā, és a mano-vidyā kizárólag eszközei, s nem a céljai a yogának. Így amikor gyakorlásról (abhyāsa) beszélünk, akkor ennek fényében a lelki gyakorlatokkal a középpontban kell a yoga minden más aspektusát az életünkbe beleilleszteni. Vidya_sariraAmikor egy yogī az eszközöket összetéveszti a céllal, akkor gyakorlatilag megszűnik yogī lenni, hiszen a transzcendens célt felcserélte az önmagában állva teljesen anyagi és evilágba-kötő egészségmegőrzésre, fizikai testgyakorlatokra és a mentális működések vizsgálatára, illetve megfigyelésére.[1]

Vidya_manoKérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

Vidya_atma[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Fontos megértenünk, hogy az itt említettek alapvetően jók és hasznosak, de nem helyettesíthetik a yoga transzcendentális aspektusát.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!