Yoga-sūtra I.13. magyarázat 5. Egy yogī további teendői

NOTaccidentalA yogī napi teendőit is próbálja lelki tudatban végezni. Értse meg, hogy e világban semmi sem történik véletlenül. A jó és a rossz események mind az okulásunkért vannak, amelyek segítenek megérteni világ szenvedésekkel teli és ideiglenes természetét. Napi tevékenységei során lássa mindenben az Úr elrendezését, s vishnu-atomérezze és tapasztalja meg az Ő jelenlétét a legparányibb rovartól kezdve a hatalmas elefántig, minden élőlényben, s az élettelen világ jellemzőiben és működésében is. Érezze Őt például a víz ízében, úgy ahogyan Kṛṣṇa tanítja erre Arjunát:

„Óh, gazdagság meghódítója, nincs igazság, ami magasabb rendű lenne Nálam! Minden Rajtam nyugszik, mint gyöngysor a fonálon. Óh, Kuntī fia! Én vagyok a víz íze, a nap és a hold fénye, az oṁ szótag a védikus mantrákban, a hang az éterben és az emberi képesség. vegaételÉn vagyok a föld eredeti illata, a tűz heve, minden élő élete, valamint minden aszkéta vezeklése. Óh, Pṛthā fia, tudd meg hát, hogy Én vagyok minden lét eredeti magja, az értelmesek értelme s a hatalmasok bátorsága! Óh, Bharaták ura [Arjuna]! Én vagyok a szenvedély és vágy nélküli erő az erősekben, és Én vagyok az a nemi élet, amely nem ellenkezik a vallásos elvekkel.”[1] Tiszta lakto-vegetáriánus ételét a yogī ajánlja fel mindig az Úrnak, s csak az Ő maradékát (prasāda) fogadja el eledeléül. Ha teheti, akkor készítse maga az ételét, amelyet helyezzen áldozatként az Úr oltárára.

sadhusangaA nap hátralévő részében próbáljon meg a szentek, illetve lelki gyakorlók társaságában időt eltölteni, vagy a családja társaságában az élet magasabb rendű céljairól beszélgetni. A nap vége kezdődjék a teljes test ismételt megtisztításával. Lefekvés előtt lelki olvasmányok és a tanítványi láncolathoz intézett imák vezethetik be a Legfelsőbb Úrról szóló gondolatokkal átszőtt sattvikus, vagy transzcendentális álmokat, s határozhatja meg a yogī másnap reggelét.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Bhg. 7.7-11.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!