Yoga-sūtra I.14. magyarázat 2. Mit jelent az, hogy a gyakorlásom „szilárd talajon” nyugszik?

Szilárd gyakorlás 8_DhruvaMAz I.14. sūtrában található dṛḍha-bhūmiḥ kifejezés olyan gyakorlásra utal, amely szilárd alapokon nyugszik, s amely nélkülözhetetlen egy yogī fejlődéséhez. Minden őszintén törekvő lelki gyakorló ilyen típusú gyakorlási szintet szeretne elérni. Ez egyrészt a hiteles lelki tanítómesterünk és tanítóink kegyéből, másrészt saját lelkesedésünk, eltökéltségünk és akaraterőnk által lehetséges. Természetesen a háttérben ott kell lennie annak a meggyőződésnek, hogy amit a yoga útján, annak eredményeként találhatunk, az felmérhetetlen érték, egy páratlan drágakő, az anyagi világban található kétes értékű „kincsekhez” képest. Ahogyan Dhruva Mahārāja a védikus irodalom kiváló személyisége is kifejezte: „[..] Szilárd_gyakorlás_üvegcserepekEddig üvegcserepet kerestem, s helyette [a lelki élet által] a legértékesebb drágakőre bukkantam. Így aztán olyan elégedett vagyok, hogy nem kívánok semmilyen [anyagi] áldást […]”.[1] Dhruva Mahārāja az anyagi illúzió hatása alatt anyagi eredményekért kezdett a yoga gyakorlásába. Lelki tanítómestere kegyéből azonban egy hiteles folyamattal és szilárd alapokon álló gyakorlással megváltozott a gondolkodása és képessé vált a transzcendens elfogadására.

A beautiful sparkling diamond on a light reflective surface. 3d image. Isolated white background.

A beautiful sparkling diamond on a light reflective surface. 3d image. Isolated white background.

Amikor guruja  kegyéből és a megfelelően végzett lelki gyakorlatainak köszönhetően elérte a tökéletességet személyesen pillanthatta meg a Legfelsőbb Urat (iṣṭa-devatā-samprayoga). Tekintsük át most azt, hogy e sūtra hogy határozza meg a szilárd alapokon nyugvó gyakorlás kritériumait.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Ez a vers a Hari-bhakti-sudhodayából származik (7.28).

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!