Yoga-sūtra I.2. magyarázat 3. Az intelligencia (buddhi) működése

IntelligentsAz intelligencia (buddhi) normális esetben az elmének és az érzékeknek az irányítójaként működik. Megkülönböztető-képessége által segít meghatározni a tárgyak természetét, értelmezve a tapasztalatokat, amikor azok az érzékek hatókörébe kerülnek.[1] Megkülönbözteti a jót a rossztól, s a funkciói között a legfontosabbak a kételkedés, a körülöttünk lévő dolgok (és saját önazonosságunk) téves vagy éppen helyes felfogása, észlelése. A memóriáért és az alvásért is ő felel. A téves és helyes észlelés funkciója is attól függ, hogy a buddhi az állapotát tekintve mennyire tiszta? Tiszta állapotában a lélek örök (sat), mindig tudatos (cit) és bodogsággal (ānanda) teli természete tökéletesen tükröződik rajta, azonban ezt a képet az anyagvilágból érkező hatások és a mentális folyamatok fokozatosan befedik, eltorzítják. Az intelligencia megfelelő használatával a tudatunk kitágulhat, és képessé válhatunk igazi énünk ismételt felfedezésére. Intelligents2Mindaddig azonban, amíg ez be nem következik egy hamis énkép alapján próbáljuk megtalálni a helyünket a jelenlegi születésünkben. Az élőlény születésről születésre bolyong mindaddig, amíg egy tökéletességet elért lelki gyakorló a kegyében nem részesíti, s a szívében el nem ülteti a lelki élet “vágymagját”.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] Śrīmad-Bhāgavatam 3.26.29-30.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!