Yoga-sūtra I.21. fordítás és magyarázat 1. A szigorúan gyakorló jógik és a tökéletesség

21. sūtra

tīvra-saṁvegānām āsannaḥ

A szigorúan gyakorló és a [cél elérésére] hevesen vágyó jógik számára közel van [a tökéletesség]. [I.21.]

I.21_1_Krishnamacharya 1Patañjali ebben és a következő sūtrában néhány gondolatot szentel a jógik különféle kategóriáinak. Kiemelt helyen említi azokat, akik a törekvéseikben és mindennapos gyakorlásukban is szigorúak és állhatatosak. Ez a kedvező hozzáállás a jógi számára elérhető távolságba helyezi a lelki tökéletesség állapotát. Az elérhető közelség (āsannaḥ) azt jelenti, hogy egy tisztán transzcendentális módszert követve az ember egy életen belül elérheti célját. Erre a 23. sūtra majd közvetlenül is utal majd. Természetesen ez nem „olcsó” dolog, és az ár, amit fizetni kell érte, gyakorlatilag az egész életünk, melyet minden aspektusában lelki alapelvek mentén vezetünk. Az intenzív és lelkes, vehemens (tīvra) gyakorlás arra utal, hogy az ilyen célratörő jóginak (saṁvega) tulajdonképpen „nincsenek jóga-órái”, mert életének minden pillanata jóga. Ahogy alszik, ahogy ébred, ahogyan tisztálkodik, eszik, dolgozik, s ahogy a sādhanáját végzi, az emberi kapcsolatai, a pihenése stb. mind, mindig, minden pillanatban az önmegvalósítást szolgálja. Az ilyen élet kialakításához komoly hitre és eltökéltségre van szükség.

[Tekintettel arra, hogy ebben a bejegyzésben már a Yoga-sūtra előrehaladottabb elemzése olvasható, annak érdekében, hogy a kedves olvasó teljességében megérthesse, szükséges a korábbi aforizmák, illetve magyarázatok áttanulmányozása. Ez a bejegyzés a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik, amely 2015 novemberében jelent meg. A kötet a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola honlapján megrendelhető.]

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!