Yoga-sūtra I.4. magyarázat 2. A tudat korlátai – a lelki létünk felfoghatatlansága

inconceivable 1Ahogy korábban említettük, a feltételekhez kötött helyzetében az ember saját transzcendentális énjét elfelejtve az anyaggal, az anyagi testével, az anyagi tudatfolyamataival (citta-vṛitti) azonosul. Gyakorlatilag egy komoly lelki képzés és lelki gyakorlat nélkül nem tud magáról másként gondolkodni. Ebben a helyzetben felfoghatatlan számára az anyagi jellemzők nélküli, de ugyanúgy változatossággal rendelkező transzcendentális dimenzió, s önmaga hasonló minőségű lelki önazonossága.

A felfoghatatlan koncepciója magába foglalja azt is, hogy a létezésnek és az intelligenciának vannak a sajátunknál magasabb szintjei is. Hinton e felfoghatatlanságot néhány kitűnő példa segítségével tette világossá “Tudományos románcok” című könyvében. Az egyikben egy olyan kétdimenziós mikroba példáját hozza fel, amely csak hosszúsággal és szélességgel rendelkezik. Ha ez a mikroba végighalad az asztallapon vízszintesen elhelyezett kartonpapír felszínén, amelynek a széle derék­szög­ben fel van hajtva, akkor a mozgása e “falat” elérve leáll. microba 1Ha ezt követően felemeljük a mikrobát, és ráhelyezzük a kartonlap függőleges részére, akkor újra elkezd mozogni. Számára ez az egész csodaszámba megy, mert nem érti, hogy miért állt meg a mozgása, és aztán miért indult be újra. Problémájának lényeges pontjai a harma­dik dimenzió­val állnak kapcsolatban, hiszen ő (kétdimenziós lény lévén) nem képes érzékelni a tér ezen aspektusát, s értelemszerűen, gondol­kod­ni sem tud e harmadik paraméterrel. inconceivable 3Ami a két dimenzió világában felfoghatatlan, az teljesen természetes és felfogható a három dimenzió világában.Annak az egy dimenziónak a különbsége képes létrehozni az összes különbséget a felfogható és a felfogha­tatlan között. Ezek megfontolásával természetessé válik, hogy a transzcendens amelynek dimenziói korlátlanok, felfoghatatlanként jelenik meg a mi korlátolt elménk számára mindaddig, amíg nem emelkedünk fel annak szintjére.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!