Yoga-sūtra I.5. fordítás és magyarázat 1. A „fájdalmas” és „fájdalmat nem okozó” tudatfolyamatok

5. sūtra

vttaya pañcatayya kliṣṭākliṣṭā

Az anyagi tudatfolyamatok (vttik) öt félék lehetnek.  [Ezek] fájdalmasak, vagy olyanok, amelyek nem okoznak szenvedést. [I.5.]

 
Vrittik 1Ahogy a korábbi sūtrákból és azok magyarázataiból megtudtuk, az önvalóról nem tudó feltételekhez kötött élőlények „jobbhíjján” az anyagi tudatukban zajló jelenségekkel, tudattartalmakkal azonosulnak. Az ilyen önazonosítások alapjául a citta vṛttijei, vagyis az anyagi tudat aktuális állapotai, illetve állapotváltozásai szolgálnak. Ebben a sūtrában Patañjali a vṛttik típusairól kezd el beszélni, amelyeket a későbbiekben részletesen is kifejt majd.

Az anyagi tudat ezen jellegzetes ’hullámai’ (vṛtti=hullám) végtelenfélék, azonban a könnyebb kezelhetőség végett öt fő csoportba sorolják őket. Ez az ötféle vtti az, amely megakadályozza az embert abban, hogy megértse és megtapasztalja az eredeti önvalóját, saját transzcendentális énjét. Az anyagi tudatban zajló eme ötféle folyamat jellegét tekintve lehet szenvedést okozó (kliṣṭa), s olyan, amelyek nem okoz szenvedést (akliṣṭa).
Vrittik 4E sūtrában a „szenvedést” elsősorban nem a szó hétköznapi jelentésében kell értelmezni, amely a fájdalom (dukha) és boldogság (sukha) fogalomkörét érinti, hanem inkább egy holosztikus megközelítésben, amelyben minden olyan citta-működés szenvedés-természetű (kliṣṭa), amely az anyagi világhoz köt és az evilágban történő ujjászületéshez vezet, s az ettől eltérők (akliṣṭa) pedig azok amelyek bár még anyagi természetűen, valamilyen módon segítenek a születés és halál körforgásából való kiszakadás elérésében. A vṛttik e két jellege teljesen független attól, hogy az ötféle csoportba tartozó mentális folyamatok az érzékszervek szintjén kellemetlenek-e vagy kellemesek.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!