Yoga-sūtra I.5. magyarázat 2. A „fájdalmas” vagyis e fizikai világhoz kötő tudatfolyamatok

Kötelek 2Az úgynevezett kliṣṭa-vttik olyan anyagi tettekre ösztönöző tudatfolyamatok, amelyek az ember karmáját növelik, tehát amelyek így végsősoron fájdalmat, az anyagi világban való lekötöttséget, s újjászületést okoznak. Mégha pillanatnyilag élvezetesnek tűnnek is, növelik a tudatlanságot, az anyagi világhoz való kötődésünket. A kliṣṭa-vttik tehát olyan tudatfolyamatok, amelyeket egyrészt a kleṣák hoznak létre, s amelyek további karmát és további kleṣákat tehát a fizikai világhoz kötő visszahatásokat és tudati jelenségeket eredményeznek[1]. Patañjali a II.3. sūtrában felsorolja a kleśákat, mint az önmegvalósítást akadályozó, végső szenvedést okozó tényezőket. Sírás 2Ezek 1.) az avidyā – a lelki igazságokról való tudatlanság, 2.) az asmitā – egoizmus, 3.) a rāga – a fizikai szférákhoz fűződő ragaszkodás, 4.) a dvea – az attól való írtózás és 5.) az abhiniveśa – a folyamatos anyagi létezésre való vágy. Ez öt olyan dolog, amitől egy yogīnak meg kell szabadulnia. Az I.2 sūtrában használt nirodha (megfékezés) kifejezés elsősorban ezen kleśák által dominált tudatműködések  megfékezésére utal.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] kleṣa-hetukāḥ karmāśaya pracaye […] kliṣṭāḥ. Lásd Vyāsa kommentárját e sūtrához (Rama Prasad, 1998, old.: 12-13)

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!