Yoga-sūtra I.5. magyarázat 3. A „fájdalmat nem okozó” vagyis e fizikai világhoz le nem kötő tudatfolyamatok

szabadságAz akliṣṭa-vttik az anyag és a transzcendens között különbséget tevő intelligencia által létrehozottak, s csökkentik a három kötőerő általi kötöttséget, tehát végső soron a megvilágosodás felé vezetnek (még akkor is, ha pillanatnyilag ’külsőleg’ esetleg szenvedést okoznak).[1] Ezek a vṛttik bár az anyagi tudatban képződő „gondolat-hullámok” mégis a felszabadulás pillanatáig segítik a lelki gyakorlót az önmegvalósítás útján, s a tökéletesség elérésének pillanatában szűnnek meg csak létezni, utat engedve a tiszta lélek eredeti tudata megnyilvánulásának. Vācaspati Miśra e sūtrához fűzött magyarázatában ez utóbbira a következő példát mondja: Yogasutra text„A gyakorlás és a lemondás (az érzéktárgyaktól való elkülönülés) a Védák tanulmányozásából származnak, ez által inspiráltak. Ezek bár néha (főleg az elején mind testileg, és mentálisan is kellemetlenek lehetnek, mégis gyakorlatilag, végső soron ’nem fájdalom-okozók (akliṣṭa), hiszen a felszabadulás felé vezetnek.”[2] A szabályozó elvek követése, a transzcendentális tudás tanulmányozása, s minden, ami a lelki életünk része ennek az anyagi világnak különböző aspektusai által érintettek, mégis az ebből való felszabadulást, a lelki tökéletesség elérését szolgálják.

Yogis 3Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] khyātiviṣayā guṇādhikāra […] akliṣṭāḥ. Lásd Vyāsa kommentárját e sūtrához (Rama Prasad, 1998, old.: 12-13).

[2] Rama Prasad, 1998, old.: 14.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!