Yoga-sūtra I.6. fordítás és magyarázat 1. Az anyagi tudatfolyamatok öt csoportja.

6. sūtra

Vrittik 2 pramāa-viparyaya-vikalpa-nidrā-smtaya

[Az anyagi tudat folyamatainak (vṛttik) öt csoportja] az érvényes ismeretszerzés, a téves ismeretszerzés, a fogalomalkotás [és ábrándozás], a (mély)alvás és az emlékezés. [I.6.] [1]

Az anyagi tudat (citta) számtalan működését, gondolathullámát ebbe a Patañjali által közölt öt vṛtti-kategóriába sorolhatjuk be. Ezek a tudatműködések az öt kategória közül egybe, vagy akár egyszerre többe is besorolhatók. Ez a csoportosítás különösen megkönnyíti a yogī számára saját anyagi tudatának vizsgálatát, és a nem kívánt működéseinek tettenérését. Ez a yogī tudatosságának egyik fontos alapja. Az érvényes ismeretszerzés (pramāṇa), a téves ismeretszerzés (viparyaya), a fogalomalkotás [és ábrándozás] (vikalpa), a (mély)alvás (nidrā) és az emlékezés (smti) folyamatai mind szerepet játszanak e világhoz való lekötötségünkben, de megfelelően irányítva, illetve használva őket segíthetnek a lelki tökéletesség elérésében is.

Vritti 11Példaként említhetjük az érvényes, illetve valós ismeret megszerzését (pramāṇa). Amennyiben ez a fizikai világ birtoklására és élvezetére irányuló megismerési folyamat, akkor az nagy valószínűséggel a karma kötelékének erősödését segíti elő, ha pedig az önvalóról szóló transzcendentális tudás a megismerés tárgya, az pedig a felszabadulás felé vezet. Íly módon egy lelki gyakorlónak hasznos megismernie és felismerni az ötféle vṛttit és azok aktuális jellegét saját anyagi tudatában, s önmaga lelki céljainak szolgálatába kell állítania őket.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] A nidrā szó jelentései közül a fordításban a „mélyalvást” használjuk, mert a Patañjali által megadott definíciója (lásd az I.10. sūtrát) ezt egyértelművé teszi.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!