Yoga-sūtra I.8. fordítás és magyarázat 1. A téves ismeretszerzés definíciója (viparyaya)

8. sūtra

viparyayo mithyā-jñānam atad-rūpa-pratiṣṭham

A téves ismeretszerzés (viparyaya) olyan hamis tudás[t eredményez], amely nem felel meg [a tárgy valódi] jellegének és megjelenésének. [I.8.]

optical illusionPatañjali e sūtrában a helyes ismeretszerzés módszerei után felhívja a figyelmet a téves ismeretszerzés folyamatára. Az, hogy e folyamatnak nem a módszerét adja meg, mint az előző hetedik sūtrában a helyes ismeret megszerzésénél, arra utal, hogy az előző sūtrában említett ismeretszerzési módszerek ugyanúgy vezethetnek téves ismerethez is, ha nem a kellő körültekintéssel, vagy nem megfelelően használjuk őket. Érzékelésünket a tudatunk állapota, illetve annak korlátai meghatározó mértékben befolyásolják. Még a védikus szentírások kinyilatkoztatásainak ismeretében is juthatunk téves következtetésre, ha nem egy önmegvalósított tanító felügyelete alatt tanulmányoztuk őket. Nem is beszélve a lelki tudás gyakorlati alkalmazásáról, amely a rendszeres, megfelelően végzett hiteles lelki gyakorlatok (sādhana) formájában a yogī fejlődésének az alapja.

optical illusion 2A megszerzett tudásnak és az alkalmazásának a valóságra kell épülnie és annak tényleges természetét kell tükröznie. E sūtrában a szerző a szóhasználatával sejteni engedi, hogy az a tudás, ami hamis, s nem felel meg az adott tárgy jellegének, és megjelenésének (rūpa) csak kárt okoz, hiszen nem lehet alapja se egy kiegyensúlyozott anyagi életnek, sem pedig egy biztos alapokon nyugvó lelki életnek.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!