Yoga-sūtra I.8. magyarázat 2. A hamis tudás hátránya a lelki életben (mithyā-jñānam)

viparyaya 16A téves ismeretszerzésből származó hamis tudás (mithyā-jñānam) a filozófiai érvelés szintjén megfogalmazva maga a tudatlanság. Ennek eredménye szenvedés lesz, mégpedig nem csak az érzékek tapasztalati szintjén, hanem a születés és a halál körforgásában (saṁsāra) való jelenlét (bhoga), vagy az abból való kiszakadás (apavarga) szintjén is. A hétköznapi élettel kapcsolatos hagyományos példa az, amikor az ember a kötelet kígyónak (vagy a kígyót kötélnek) látja. A tudatban megfogalmazódott információ egyik esetben sem felel meg a tárgy tényleges formájának és természetének. Az e koncepcióra épített további cselekedetek kizárólag szenvedést okoznak.

viparyaya 15Az élőlény evilági helyzetével kapcsolatban a hamis tudás az anyagi létben való mélyebb elmerülést eredményezi, amely a kleśák (szenvedést okozó tényezők, a tudatlanság fokozatai) révén konzerválja az élőlényt a három kötőerő „mátrixában”. A kleśák megjelenése a téves ismeretszerzéssel (viparyaya) szoros kapcsolatban van.[1] A tudatlanság (avidyā), az egoizmus (asmitā), a ragaszkodás (rāga), az írtózás (dveśa) és a folyamatos fizikai létezésre való vágy (abhiniveṣa) állandó növekedése lehetetlenné teszi a tiszta lelki gyakorlatok végzését, ezért egy yogīnak külön erőfeszítést kell tennie ezek megfékezésére, szabályozására.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzeta Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Jegyzetek:

[1] A kleśákról részletesen a Yogasūtra II. fejezetének 2-8 aforizmájánál beszélünk részletesen.

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!