Yoga-sūtra I.9. magyarázat 3. Fogalomalkotás és képzelet egyéb formái.

vikalpaA fogalomalkotás tárgykörébe még számos tudati folyamat beletartozik, azonban a következőkben csak néhány olyat említünk meg, amely a lelki életünk szempontjából fontos. Ilyen tudati jelenség bizonyos tárgyak és személyek „enyém”-ként, sajátként való azonosítása. A tárgyak, amelyeket sajátunkként azonosítunk valósak ugyan, de a hozzánk való viszonyuk teljesen képzeletbeli. Mind a megszerzésük, mind pedig az elvesztésük a sors és a Legfelsőbb Úr akaratától függ. Ha a legkisebb összetevők szintjéig elemezzük a körülöttünk lévő, illetve a „tulajdonunkként” azonosított dolgokat, akkor megérthetjük, hogy ebben a világban mi semmit sem hoztunk létre, semmit sem teremtettünk meg, mindent, amivel rendelkezünk használatba kaptuk a Legfelsőbb Úrtól. Sem a születésünk előtt nem volt a miénk, sem a halálunk után nem vihetjük magunkkal a használati tárgyainkat. Ez egy lelki gyakorló megfelelő hozzáállása az anyagi javaihoz. Erre egyéként Patañjali az aparigraha elvének említésével a második fejezetben szintén felhívja a figyelmet.

vikalpa 9_livingisthepastA fogalomalkotás másik tipikus példája az úgynevezett „jövőben élés”, amikor is az eddigi tapasztalatainkat az anyagi tudatunk tetszőlegesen (általában negatív hangulatban) újrakombinálja és elnevezi azt jövőnek. A „biztosan az fog történni” gondolkodás csupán egy illuzórikus előrevetítés, amelynek nincsen semmi kapcsolata a valósággal. Kár a jelen értékes pillanatait erre elfecsérelni.

A „kreativitás” a vikalpa funkció egy pozitív megnyilvánulása. Még a lelki életben is szükség lehet rá, ha nehézségeket, akadályokat kell leküzdenünk.

vikalpa 1A vikalpa tudatműködés jelentősége még jobban kihangsúlyozódik majd akkor, amikor a meditáció folyamatának egyre finomodó lépéseinél arról beszélünk, hogy mennyire fontos a tudat ezen automatikus, tőlünk független elemző tendenciáját leállítani még abban az esetben is, ha az a meditáció tárgyával kapcsolatosan zajlik.

Kérlek, ha hasznosnak tartod e bejegyzést, küldj egy „like”-ot és oszd meg légy szíves. A hírlevelemre a főoldal alján tudsz feliratkozni. Ha valahol felhasználod a tartalmát, légy szíves hivatkozz erre a honlapra.

Megjegyzés: Ahogy haladunk előre a Yoga-sūtra tárgyalásában egyre több olyan fogalom és gondolat kerül elő, amelyek a korábbi sūtrákra és a magyarázatokra épülnek, s azok ismeretében válnak érthetővé. Ha az a terved, hogy rendszeresen olvasod ezeket a kis “közleményeket”, akkor javaslom, kezdd el az elejéről olvasni a bejegyzéseket.

[Ez a jegyzet a Yoga-sūtra három kötetesre tervezett kiadásának első kötetéből származik. A könyv első kötete 2015 őszén jelenik meg a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola kiadásában, s az info@gaurakrisna.hu mail-címen már megrendelhető. A megrendelés regisztrálása a Bhaktivedanta Kulturális és Tudományos Intézet Alapítvány számlájára történő 2000 ft előleg befizetésével véglegesítődik. A számla száma: 10300002-10631841-49020018  Az évente megjelenő kötetek együttes fogyasztói ára 7-8000 ft körül várható.]

Szerző: gaurakrisna

gaurakrisna

Gaura Krisna Dásza [Dr. Tóth-Soma László] vallásfilozófus, jóga-meditáció oktató és vaisnava teológus, a Bhaktivedanta Hittudományi Főiskola rektorhelyettese. 48 éves, számos könyv, cikk illetve ismeretterjesztő film alkotója, illetve munkatársa. Személyiségfejlesztő, regressziós hipnózis és csakra-terápiás tanfolyamai, valamint indiai spirituális kalandozásai népszerűek Magyarországon . Felesége Bárdi Nóra természetgyógyász-pszichológus, gyermekei a 4 éves Níla és a 2 éves Góvinda.

HAGYJ ÜZENETET!